Wielen voor modelvliegtuigen

Nieuwe dimensies in de lichtbouw

Bij het schuim-verbindingspuitgieten wordt een geschuimd inlegdeel gecombineerd met kunststof. Tijdens het inspuiten van PP wordt het oppervlak van het inlegdeel in EPP apart geplastificeerd. Dit resulteert in een lichtbouwcomponent met een duurzame mechanische verbinding, waardoor nageschakelde montagestappen niet meer nodig zijn.

De hydraulische tweecomponentenspuitgietmachine ALLROUNDER 470 S produceert bijvoorbeeld wielen voor modelvliegtuigen. Eerst wordt een band van EPP in de matrijs geplaatst en vervolgens wordt er een velg van PP op gespoten. In een tweede stap wordt er een TPE-weekcomponent over de band gespoten. De cyclustijd bedraagt 40 s, het gewicht van het onderdeel is 3,4 g. Een uitgebreide Agilus-robot met zes assen hanteert het onderdeel. De onderdelen die op de transportband worden gelegd, worden vervolgens in zakjes verpakt en bedrukt.

Highlights

  • Composietdeel: de typische eigenschappen van partikelschuimen zoals EPP en EPS worden gecombineerd met die van spuitgietmaterialen zoals ABS, PP of TPE.
  • Lichtbouw: het gereduceerde gewicht van partikelschuim gecombineerd met de hardheid, precieze contouren en functionaliteit van conventionele kunststoffen
  • Opbouwfase: de geschuimde component kan, zoals werd gedemonstreerd tijdens de ARBURG Technologiedagen 2013, overspoten worden met een TPE waardoor een zachte ommanteling ontstaat

Belangrijkste gegevens

Wielen voor modelvliegtuigen
Caviteiten: 1
Productgewicht: 3,4 g
Materiaal: EPP + PP
Cyclustijd: 40 s

Zo werkt het

Schuim-verbindingspuitgieten
Door schuim-verbindingspuitgieten ontstaat een duurzame mechanische verbinding, in dit geval tussen een band in EPP en een velg in PP. Ook houd- en clipfuncties kunnen gemakkelijk gerealiseerd worden. Door de geïntegreerde functionaliteit is een voordelige serieproductie tegen lagere stukkosten mogelijk.
naar proces

Techniek

Machine
In één stap naar een gebruiksklaar wiel voor modelbouw: De hydraulische ALLROUNDER 470 S voor twee componenten beschikt over meer dan 1.100 kN aan sluitkracht en injectie-units in de grootten 170 en 70. Beide injectie-units werken met een open spuitneus en de kleinere spuit verticaal in het deelvlak van de matrijs.
naar de hydraulische machines

Robotsysteem
Een mobiele Agilus-robot met zes assen en een SELOGICA-bedieningsoppervlak van het bedrijf Kuka hanteert het onderdeel en verplaatst zich over een andere lineaire as. Dit maakt dynamische bewegingen, snel ingrijpen in de matrijs en daardoor zo kort mogelijke cyclustijden en een hogere productiviteit mogelijk.
naar de lineaire robotsystemen

Sector

Technische spuitgietproducten
Schuim-verbindingspuitgieten combineert de voordelen van geschuimde delen met die van spuitgietmaterialen. Op die manier kunnen eigenschappen doelgericht worden gecombineerd en voor nieuwe toepassingen worden gebruikt, bv. voor elektromobiliteit, lichtbouw en demping
naar sector

Partners

MatrijsKrallmann
VerwerkingRuch Novaplast
Automatiseringfpt Robotik