Tandboren

Cariës doelgericht te lijf gaan

Kunststof kan aan conventionele producten nieuwe eigenschappen geven. Tandartsboren van PEEK verwijderen - in tegenstelling tot boren van metaal - alleen carieus materiaal. De filigraancomponenten worden in één productiestap gefabriceerd als goedkope wegwerpproducten voor tandartsen, "ready to use".

Een elektrische spuitgietmachine van de ALLDRIVE-serie zorgt voor uiterste precisie. In de gekoppelde cleanroomcel verpakt een zesassige robot de tandboren positiegeregeld in doordrukstrips. Die worden afzonderlijk geperforeerd, bedrukt en in eenheden tot tien stuks op een transportband afgevoerd. Daardoor is er geen nabewerking of sterilisatie voor het gebruik nodig.

Highlights

  • Gebruiksklaar eindproduct: in één productiestap volautomatisch spuitgieten, verpakken en bedrukken
  • Precisie: lichte spuitgietproducten (0,8 g) met toleranties tot op een honderdste
  • Centrale bewaking: automatisering en randapparatuur geïntegreerd in SELOGICA machinebesturing
  • Eenvoudig en flexibel te programmeren: zesassige robot met gelijke bedieningsoppervlakken en machinebesturing
  • Alles-in-één: ARBURG biedt een complete productiecel aan, die bestaat uit een spuitgietmachine, robotsysteem, cleanroomcel en verpakkingsinstallatie

Belangrijkste gegevens

Tandboren
Caviteiten: 2
Productgewicht: 0,8 g
Materiaal: PEEK
Cyclustijd: 25-30 s

Techniek

Machine
Een ALLROUNDER 370 A spuitgietmachine produceert in een cyclustijd van ongeveer 30 s twee filigraanboren. Omdat er wordt gewerkt met toleranties tot op een honderdste, worden alle assen die de kwaliteit van de onderdelen kunnen beïnvloeden, zoals de assen voor het inspuiten, het doseren en de matrijsbewegingen, elektrisch aangedreven.
naar elektrische machines

Robotsysteem
Tegelijkertijd met de spuitgietcyclus worden twee boren automatisch verpakt. De flexibele zesassige robot maakt gebruik van meerdere ruimtelijk verdeelde posities. Hij verwijdert de gevormde spuitgietproducten uit de matrijs, plaatst ze op een koelstation en verpakt ze positiegeregeld in de blisterverpakking.
naar de zesassige robot

Proces

Cleanroomtechniek
De zesassige robot en de verpakkingsinstallatie zijn door middel van een gesloten veiligheidskap aan de machine gekoppeld. In combinatie met de luchtzuiveringsmodules over het gehele werkbereik ontstaat een volledig afgesloten cleanroomcel die aan de eisen van cleanroomklasse 7 voldoet.
naar proces

Sector

Medische techniek
Kunststoffen zijn uitermate geschikt voor de medische techniek: ze zijn ongeëvenaard voordelig en bijzonder geschikt voor het spuitgieten in vrijwel alle gewenste vormen en aantallen. Tandboren worden in één productiestap gefabriceerd en in een cleanroom "ready to use" verpakt.
naar sector

Partners

AutomatiseringFPT
VerpakkingstechniekA&D
FabrikantPfaff