Straalbeeld

De combinatie van verschillende grondstoffen voor multifunctionele onderdelen in één productiestap is het domein van de kunststofverwerking. Een goed voorbeeld zijn straalbeelden in douchekoppen: Dankzij de in de vaste PBT-basisonderdelen geïntegreerde elastische LSR-spuitneuzen kunnen verkalkingen gemakkelijk worden verwijderd.

De straalbeelden voor douchekoppen worden in een productiecel rondom een elektrische tweecomponenten-spuitgietmachine uit de ALLDRIVE-serie volautomatisch geproduceerd, gecontroleerd en verpakt. Daardoor kan deze veeleisende hard-zachtverbinding efficiënt in serie worden geproduceerd.

Highlights

  • Gebruiksklaar eindproduct: in één stap volautomatisch spuitgieten, controleren en verpakken
  • Efficiënt materiaalgebruik: onderdelenproductie zonder aanspuiting met warmte- en koudekanaaltechniek
  • 100% kwaliteit: doorlaat van de LSR-spuitneuzen en te veel en te weinig spuiten wordt gecontroleerd
  • Centrale bewaking: automatisering en randapparatuur geïntegreerd in SELOGICA-machinebesturing
  • Alles uit één hand: ARBURG biedt een complete productiecel aan, die bestaat uit een spuitgietmachine, automatisering en randapparatuur

Belangrijkste gegevens

Straalbeeld
Caviteiten: 2 + 2
Productgewicht: 43.3 g
Materiaal: PBT GF 30 + LSR
Cyclustijd: 40 sec.

Techniek

Machine
De straalbeelden voor douchekoppen worden uit PBT en LSR op een elektrische tweecomponenten-ALLROUNDER 570 A gespoten, die is uitgerust met twee injectie-units maat 170. In een cyclustijd van 40 s ontstaan twee preform stukken en twee afgewerkte onderdelen met een constant hoge kwaliteit.
naar de elektrische machines

Robotsysteem
Bij hard-zachtverbindingen zoals het straalbeeld kan de transfertechniek worden gebruikt. Daarbij zet het verticale robotsysteem MULTILIFT V de preform stukken om in het gereedschap. Vervolgens neemt het de afgewerkte stukken uit en voert die eerst naar een koelstation met geïntegreerde optische controle en daarna naar een verpakkingsinstallatie.
naar de lineaire robotsystemen

Proces

Meercomponentenspuitgieten
Veeleisend bij het gezamenlijk verwerken van thermoplasten en vloeibare siliconen in een matrijs is de verplichte thermische scheiding: terwijl het PBT moet worden gekoeld, ontstaan bij hoge temperaturen dwarsverbindingen in het LSR. Voor een volautomatisch procesverloop kan daarom de transfertechniek worden gebruikt.
naar proces

Spuitgieten met vloeibare siliconenrubber (LSR)
Voor onderdelenproductie zonder aanspuiting worden zowel PBT-basisunits als de LSR-spuitneuzen van de straalbeelden rechtstreeks gespoten via warmte- en koudekanaaltechniek. Hierdoor wordt geen afval geproduceerd. Aan een efficiënt materiaalgebruik draagt ook een geoptimaliseerd vatenleegsysteem bij de LSR-doseerunit bij.
naar proces

Sector

Technisch spuitgietwerk
Voor technische spuitgietproducten worden uiterst precieze onderdelen voor de meest diverse toepassingen vervaardigd. De productie van straalbeelden is een voorbeeld van hoe geavanceerde matrijstechniek en complexe werkprocessen continu kunnen worden geautomatiseerd.
naar sector

Partners

Matrijs:Rico
LSR-doseerunit:2KM
Koelstation:Barth
Camerasysteem:Fuchs
Verpakkingstechniek:AVT