Nachtlicht

FIM-technologie voor "slimme" componentoppervlakken

Hoe met Film Insert Moulding (FIM) multifunctionele componentoppervlakken geproduceerd kunnen worden, demonstreert het voorbeeld nachtlicht. Dit proces is uiterst geschikt voor hoogwaardige touch-functies bij de digitalisering, zoals in auto-interieurs en voor de elektronicabranche, voor witgoed en de medische techniek.

De preformed 3D-folies met geïntegreerde elektronische functies en vijf led's worden uit trays van buiten toegevoerd. In de cleanroomcel rondom een elektrische spuitgietmachine ALLROUNDER 470 A worden de folies onder gecontroleerde productie-omstandigheden vooraf gereinigd, insertgespoten en de elektrische werking ervan volledig gecontroleerd.

Highlights

  • Functie-integratie: Insertspuitgieten van preformed 3D-folies met geïntegreerde elektronica en LEDs
  • "Slimme" componentoppervlakken: touch-functies voor digitalisering in het auto-interieur gevraagd
  • Geautomatiseerde cleanroomcel: gecontroleerde productie-omstandigheden voor een betrouwbaar proces
  • Kwaliteit in serie: honderd procent controle over de elektrische functies

Downloads

Belangrijkste gegevens

Nachtlicht
Holtes: 1
Productgewicht: 49 g
Materiaal: PC
Cyclustijd: 65 s

Techniek

Machine
In het middelpunt van de installatie staat een elektrische ALLROUNDER 470 A met een OPC UA-interface. In een cyclustijd van circa 65 s worden de 3D-folies met constante hoge kwaliteit insertgespoten.
naar de elektrische machines

Robotsysteem
Een meerassige robot is verantwoordelijk voor het voorzichtig en betrouwbaar hanteren van de 3D-folies. Door zijn beweeglijkheid kunnen de complexiteit en de kosten van de grijper en de randapparatuur gereduceerd worden.
naar de meerassige robot

Proces en knowhow

Film Insert Moulding (FIM)
Als speciaal FIM-proces wordt de zogenaamde IMSETM-technologie (Injection Moulded Structural Electronics) van TactoTek gebruikt. Daarmee kunnen naadloos geprinte geleiderbanen en elektronische componenten, die voor de vervorming op de folie zijn aangebracht, op 3D-componentoppervlakken geïntegreerd worden. Nabewerken van de insertgespoten folies zoals bijv. coaten of lakken is niet nodig.

Cleanroomtechniek
De elektrische spuitgietmachine ALLROUNDER A vormt samen met de automatisering een gesloten cleanroomcel. Door de geïntegreerde schone lucht module inclusief ionisering (klasse ISO 3) wordt adhesie van deeltjes vermeden en wordt onder gecontroleerde productie-omstandigheden geproduceerd.
naar processen

Advies
Op de eerste plaats staat het gemeenschappelijk doel: altijd de efficiëntste oplossing. Hiervoor is uitgebreide vakkennis vereist. Als technologie- en systeempartner hebben wij op dit gebied een bijzonder brede basis en kunnen u gefundeerd van dienst zijn bij het omzetten van uw wensen.
Naar het Turnkey-advies

Sector

Automotive
De economische productie van hoogwaardige functionele onderdelen voor het auto-interieur vereist een volautomatisch procesverloop. Hiervoor is het Film Insert Moulding (FIM) uiterst geschikt. Een belangrijk feature is de productie onder gecontroleerde omstandigheden en een centraal procesmanagement.
naar sector

Partners

SpuitgietmatrijsTactoTek
FolieTactoTek en Covestro