Lichtbouwhendels

Organische folies in combinatie met lange vezels

Met het voorbeeld van een hefboom wordt gedemonstreerd hoe het nieuwe vezel-direct-mengen (VDM) met het omspuiten van twee thermoplastische inleggers (organic sheets) met verschillende sterkten kan worden gecombineerd. Het resultaat is een zeer sterk composietproduct, dat metaal kan vervangen.

In het tweelaags verwarmingsproces worden de organische folies in de robotgrijper en via de infraroodstraler materiaalvriendelijk verwarmd. Vervolgens plaatst deze de zesassige robot bij een exacte omvormtemperatuur in de LIPA-matrijs (Lightweight Integrated Process Application). Een apart verwarmingsstation is overbodig. Een ALLROUNDER 820 S omspuit de organische folies met PP dat is versterkt met lange vezels. Het eindproduct heeft een lengte van 500 mm en weegt slechts 200 g – 62% minder dan een vergelijkbaar spuitgietproduct.

Highlights

  • Lichtbouw: combinatie van lange vezels en organische folies resulteert in een uiterst stevige, lichte compoundcomponent
  • Vezel-direct-mengen (VDM): individuele instelling van vezellengten, vezelgehaltes en materiaalcombinaties
  • Servohydraulica: ALLROUNDER S met energiezuinige pompaandrijving met een geregeld toerental
  • Inline-kwaliteitswaarborging: temperatuurbewaking, trek-buig-test en grafische visualisering van de kwaliteitsparameters

Belangrijkste gegevens

Lichtbouwhendels
Caviteiten: 1
Productgewicht: 202 g
Materiaal: PP + GF
Cyclustijd: 40 s

Zo werkt het

Organische foliesnijvlakken omspuiten
De verschillend dikke, vlakke organische foliesnijvlakken worden in de matrijs tot een W-vormig profiel omgevormd. Tegelijkertijd worden bijvoorbeeld randen, opslagogen en ribbenstructuren aangespoten met PP dat is versterkt met lange vezels. Dat voorkomt open vezels en een beschadiging van de vezelstructuur.

Proces

Rechtstreeks spuitgieten van lange vezels
De vezels van maximaal 50 mm lengte worden rechtstreeks naar de vloeibare smeltmassa gevoerd via een zijdelingse invoer op de spuiteenheid. Dat minimaliseert het risico op beschadiging van de vezels tijdens de materiaalbereiding. De uitgangsmaterialen kunststof en glasvezelrovings zijn bovendien aanzienlijk goedkoper dan kant-en-klare langevezelgranulaten.
naar proces

Techniek

Machine
Een ALLROUNDER 820 S omspuit de organische folies met PP dat met lange vezels is versterkt, en vult de component aan met bijkomende, functionele en verstijvingselementen. Door de servohydraulische aandrijving is een bijzonder energie-efficiënte en emissiearme werking mogelijk. De cyclustijd bedraagt ongeveer 40 s.
naar de hydraulische machines

Robotsysteem
Een zesassige robot grijpt via de vacuümzuiger voorzichtig twee organische folies, warmt ze materiaalvriendelijk op en plaatst ze bij een exacte omvormtemperatuur in de matrijs. Bovendien pakt deze het gereed product en voert het voor het afleggen op een transportband naar een kwaliteitstest.
naar robots met zes assen

Sector

Automotive
Bij een groot aantal stuks is het de moeite waard om processen te automatiseren en voor- en nabewerkingen te integreren. Het voorbeeld van de lichtbouwhendels toont aan hoe bij het spuitgieten door de combinatie van lange vezels en organische folies een uiterst stevige composietcomponent ontstaat dat metaal kan vervangen.
naar sector

Partners

MatrijsGeorg Kaufmann
Automatiseringfpt Robotik
MateriaalLanxess