Onderdelen voor lichte constructie spuitgieten

Kostenbesparing, efficiëntiestijging, schonere grondstoffen of CO2-emissie: Lichte constructie als 'probleemoplosser' is in veel sectoren een belangrijk toekomstthema. Het doel is een verlaging van het productgewicht bij gelijke of zelfs betere mechanische eigenschappen. Hiervoor zijn innovatieve spuitgietprocessen vereist.

Met een netwerk competente partners en in nauwe samenwerking met hogescholen ontwikkelt ARBURG steeds weer nieuwe oplossingen voor het spuitgieten van lichte onderdelen. Deze initiatieven variëren van functiespecifieke productvormgeving door middel van de modificatie van processen en kunststoffen tot het Multi-Material-Design. De resultaten hiervan zijn processen die klaar voor productie zijn en extra voorzieningen in combinatie met een hoge adviescompetentie.

Fysiek schuimen

Voor het fysiek schuimen van thermoplasten biedt ARBURG de processen ProFoam en MuCell®. Bij beide wordt het kunststof granulaat vóór het inspuiten verrijkt met drijfgas. Perfect afgestemde technologieën en volledige integratie in de machinebesturing zijn ideale omstandigheden voor lichtgewicht constructie.
naar video

Highlights

 • Lichte constructie met gewichtvermindering: zeer fijne celstructuren in het onderdeel vormen, materiaal besparen
 • Homogene schuimstructuur: lichtere spuitgietproducten met minder verdikking, krimp en deformatie
 • Efficiënt ProFoam-proces: Eenvoudige procesregeling met drijfgas, machines zonder beperkingen te gebruiken voor conventioneel spuitgieten
 • Op de gebruiker afgestemd MuCell®-pakket: Cilindermodule met speciale plastificeerschroef, pneumatische naaldneus en SCF-doseersysteem
   

Downloads
Klantenmagazine today 65, p. 12-13 "Pöppelmann: Frank Schockemöhle vertelt over de voordelen van het ProFoam-proces" (Engels) (PDF - 3,7 MB)
Klantenmagazine today 59, p. 14-15 "Strong Leightweights" (Engels) (PDF - 3,9 MB)
Prospectus: Spuitgieten van lichte onderdelen (Engels) (PDF - 1,6 MB)

VDM-proces

Bij rechtstreeks spuitgieten van lange vezels worden glasvezels van maximaal 50 mm lengte rechtstreeks naar de vloeibare smeltmassa gevoerd via een zijdelingse invoer op de spuiteenheid. Dit beperkt de vezelbeschadiging bij de materiaalbereiding tot een minimum. Ook de vezellengte, het vezelgehalte en de materiaalcombinatie kunnen individueel ingesteld worden.
naar video

Highlights

 • Lichte constructie met hoge stevigheid: Belastbaarheid van de onderdelen verhogen, wanddikten verminderen
 • Maximale flexibiliteit: Machines zonder beperkingen bruikbaar voor conventioneel spuitgieten
 • Individuele procesinstelling: doelgericht beïnvloeden van de onderdeeleigenschappen
 • Kostenbesparing: uitgangsmaterialen (kunststof en glasvezelrovings) goedkoper dan langevezelgranulaten
   

Downloads
Klantenmagazine today 74, p. 10-11, "KRUG: FDC-proces voor meer flexibiliteit en hogere belastbaarheid" (Engels) (PDF - 3,6 MB)
Klantenmagazine today 72, p. 20-21, "MoPaHyb-project: Lichtbouwprocessen FDC in combinatie met spuitpersen" (Engels) (PDF - 7,0 MB)
Klantenmagazine today 70, p. 12-13, "FuPro-Project: ARBURG ontwikkelt grijpertechnologie voor systeemoplossingen“ voor lichte constructies (Engels) (PDF - 4,3 MB)
Klantenmagazine today 70, p. 8-9, "deller plastics: Vezel-direct-mengen levert wereldwijd concurrentievoordelen op“ (Engels) (PDF - 4,3 MB)
Klantenmagazine today 63, p. 18-19, "ROS: vezel-direct-mengen verlaagt kosten en onderdeelgewicht" (Engels) (PDF - 3,6 MB)
Prospectus: Spuitgieten van lichte onderdelen (Engels) (PDF - 1,6 MB)

Thermoplastische composites omspuiten

Met een combinatie van spuitgieten en het thermovormen van thermoplastische composites kan de sterkte van vezelversterkte spuitgietproducten nog verder worden verhoogd. Inclusief integratie van aanvullende verstevigingen door ribbels of functie-elementen zoals bevestigingen.
naar video

Highlights

 • Lichte constructie met Multi-Material-Design: hoogbelastbare spuitgietproducten, hoog potentieel voor vervanging van metaalmaterialen
 • Volledig automatisch productieproces: spuitgieten vormt structuurcomponenten die gereed zijn voor montage uit stukken thermoplastische composites
 • Ideaal voor toepassingen in grote series: cyclustijden gebruikelijk zoals bij spuitgieten

Downloads
Klantenmagazine today 60, p. 24-25 “Licht naar de toekomst” (Engels) (PDF - 3,9 MB)
Klantenmagazine today 53, p. 13 "Elke gram telt" (Engels) (PDF - 3,6 MB)
Prospectus: Spuitgieten van lichte onderdelen (Engels) (PDF - 1,6 MB)

SVSG®-proces

Bij het schuim-verbinding spuitgieten (SVSG®) wordt een geschuimd vormdeel onlosmakelijk verbonden met kunststof. Het Multi-Material-Design verenigt de voordelen van beide materialen voor functionele lichte onderdelen. Het resultaat is een stabiel onderdeel met een laag gewicht of een krachtabsorberend product met bevestiging.
naar video

Highlights

 • Lichte constructie met functie-integratie: spuitgieten maakt van lichte, krachtabsorberende en dempende partikelschuimen montagevriendelijke onderdelen
 • Belastbare onderdelen: duurzame en stevige verbinding tussen partikelschuim (EPP, EPS) en thermoplast (ABS, PP, TPE)
 • Strategisch partnerschap: Gemeenschappelijke ontwikkeling van ARBURG, Krallmann en RUCH NOVAPLAST

Downloads
Klantenmagazine today 56, p. 6-7, "Kunststof kan meer" (Engels) (PDF - 3,9 MB)
Klantenmagazine today 51, p. 12-13, "Samen hogerop" (Engels) (PDF - 3,7 MB)
Prospectus: Spuitgieten van lichte onderdelen (Engels) (PDF - 1,6 MB)

FIT-spuitgieten

Wanneer tijdens het inspuiten met de vloeistofinjectietechniek (FIT) gas (GIT) of water (WIT) in de cativeit worden ingebracht, kunnen doelgericht holle ruimtes in het onderdeel worden voorzien. Zo kunt u voor het onderdeel duidelijk besparen op materiaal en cyclustijden.

Highlights

 • Groot assortiment: alle ALLROUNDER-series zijn geschikt voor FIT
 • GIT-naadneus: slechts één aanspuit- en gasinjectiepunt op het spuitgietproduct
 • Vrij programmeerbare processen: de machinebesturing maakt tijd-, route- of drukafhankelijk omschakelen van inspuiten op gas- of waterinjectie mogelijk

Downloads
Prospectus: Spuitgieten van lichte onderdelen (Engels) (PDF - 1,6 MB)