APF-processen

ARBURG Plastic Freeforming (APF) en de freeformer

ARBURG Plastic Freeforming (APF) en de freeformer zijn speciaal ontworpen als open systeem. Daarbij levert de beïnvloeding van de gelaagde constructie via de ontleding van lagen, druppelgrootte en procesregeling individuele instelmogelijkheden op voor het productieproces.

Op deze manier kunnen de eigenschappen van uw additief geproduceerde onderdelen gericht worden aangepast. Gekwalificeerde standaardgranulaten die bij het spuitgieten worden gebruikt en ook uw eigen kwalificeerde materialen kunnen onbeperkt met de freeformer worden verwerkt.

Highlights

  • High-end-besturing via een multi-touchscreen met industriële pc-technologie
  • Een intuïtief begrijpelijke gebruikersinterface met geautomatiseerde slicing-software waarmee gegevens ook op afstand van de freeformer kunnen worden verwerkt
  • Gebruik van originele materialen, bijvoorbeeld als het gaat om bestendigheid tegen veroudering of een FDA-goedkeuring, geen dure speciale materialen
  • Verwerking van specifieke materiaalcompounds
  • Materiaal- en kleurencombinaties - ook als veerkrachtige hard-zachtverbindingen, efficiënt materiaalgebruik
  • Een emissie- en residuloos proces - actieve afzuiging is niet nodig
  • Hoge productkwaliteit - optimalisatie van onderdelen op basis van een minimale druppelgrootte
  • Gebruik van wateroplosbare steunmaterialen is mogelijk
  • Advies van ervaren ARBURG-toepassingsspecialisten en begeleiding via een professioneel, fijnmazig servicenetwerk

freeformer 200-3X en 300-3X

De verschillende modellen en uitvoeringen van onze freeformers onderscheiden zich door het aantal injecteereenheden, de grootte van de constructieruimte en de mogelijkheden voor het vervaardigen van meercomponenten-onderdelen, al dan niet met steunstructuren, de automatisering en integratie in turnkey-projecten en de asbewegingen van de bouwplatformen. Eén ding hebben alle freeformers gemeen: ze ontsluiten tal van mogelijkheden op het gebied van industriële additieve productie met uw vertrouwde gekwalificeerde standaardgranulaten en zonder dure speciale materialen.

freeformer 200-3X
Onze eerste freeformer die als standaardsysteem met twee injecteereenheden en een bouwplatform met drie assen is uitgevoerd. Met deze uitvoering van het systeem is het fabriceren van onderdelen met een complexe geometrie met twee materialen en/of steunstructuren geen enkel probleem.

freeformer 300-3X
Voor iedereen die een constructieruimte met meer ruimte voor grotere onderdelen nodig heeft. Tot wel drie injecteereenheden en een 50 procent grotere constructieruimte bieden nog meer individualiteit en functionaliteit. Ook in dit geval werkt het bouwplatform met drie gecombineerd beweeglijke assen voor veel vrijheid bij het ontwerpen van onderdelen.

Technologische vooruitzichten

Op technologisch gebied houden wij ons voortdurend bezig met het verbeteren van onze freeformers en dus het APF-proces. De speerpunten van ons werk zijn voornamelijk het uitbreiden van het gebruik van onze systeem en de automatiseerbaarheid en de opname van onze freeformers in een IT-netwerk. Dat geldt zowel voor processen die worden gecombineerd met het spuitgieten als voor het automatiseren van de fabricageprocessen in het kader van industriële additieve productie.

Productiecel met een volledig geautomatiseerde freeformer
Met de AM Factory heeft ARBURG op de Hannover Messe 2019 voor het eerst gedemonstreerd hoe geautomatiseerde freeformers in de toekomst serieproducten op economische en traceerbare wijze kunnen individualiseren. Ze kunnen via een OPC/UA-interface worden gekoppeld aan een MES- of Scada-systeem en binnen een IT-netwerk van turnkey-installaties worden toegepast.

freeformer 300-4X: verwerking van doorlopende vezeldraden
Binnenkort is het ook mogelijk om met het APF-proces additief veerkrachtige functionele componenten met een plaatselijke vezelversteviging te produceren. Hiervoor is uitgaande van de freeformer 300-3X de nieuwe freeformer 300-4X ontwikkeld, die is uitgerust met een bouwplatform met vier assen. Deze freeformer beschikt eveneens over drie injecteereenheden, maar is daarnaast voorzien van een nieuwe rotatie-as en een vezelaanvoereenheid. Hierdoor kunnen van buitenaf aangevoerde doorlopende vezeldraden van glas of carbon worden gebruikt om onderdelen gericht te verstevigen.