Systeem freeformer

Met uiterst kleine druppels naar een functioneel onderdeel

De industriële additieve productie van functionele onderdelen stelt hoge eisen: daartoe behoren een breed scala aan originele materialen, materiaal- en kleurcombinaties evenals een hoge kwaliteit en stabiliteit van de onderdelen. Hiervoor zijn individuele instelmogelijkheden voor het productieproces vereist.

Daarom hebben wij het ARBURG Plastic Freeforming (APF) proces en de freeformer bewust als open systeem ontwikkeld. Met uiterst kleine kunststofdruppels als basis ontstaan flexibele instelmogelijkheden. Druppelgrootte en procesregeling kunnen gericht worden beïnvloed. Zo hebt u de vrijheid om de eigenschappen van uw additief geproduceerde onderdelen individueel te optimaliseren en uw eigen materiaal te verwerken.

Highlights

  • Uniek: functionele onderdelen maken met gekwalificeerde standaardgranulaten – ook met meerdere componenten
  • Hoogwaardig: met piëzotechniek vertakte spuitneusafsluiter zorgt voor hoge productkwaliteit
  • Omvangrijk: groeiende materiaaldatabase met procesinstellingen voor verschillende amorfe en gedeeltelijk kristallijne thermoplasten
  • Open: procesvrij programmeren – van de geometrievorming op laagbasis tot het uitstoten en positioneren van druppels
  • Aanpasbaar: gemodificeerde originele materialen eenvoudig en snel inzetten, bijvoorbeeld voor de luchtvaart of de medische techniek

Zo werkt het

ARBURG Plastic Freeforming (APF)
Bij het ARBURG kunstof freeforming proces wordt gekwalificeerd standaardgranulaat zoals bij het spuitgieten geplasticeerd en in de vorm van uiterst kleine kunststofdruppels uitgestoten. Hoe dichter de druppels bij elkaar worden geplaatst, des te dichter worden de onderdelen gevormd en des te hoger worden hun mechanische eigenschappen.
naar processen

Praktijkvoorbeelden

Bureauschaar
De freeformer brengt additief een driedimensionaal persoonlijk opschrift van PP op een bureauschaar aan. Zo kunnen massa-artikelen door ARBURG Plastic Freeforming (APF) matrijsloos worden geïndividualiseerd. Bij een laaghoogte van 0,21 mm bedraagt de bouwtijd slechts circa 2 minuten.
naar onderdeel

Vouwbalg
Een freeformer met twee afvoereenheden kan verschillende materialen combineren. Voor de additieve fabricage van een flexibele vouwbalg van elastisch TPU wordt de tweede afvoereenheid gebruikt voor de opbouw van een in water oplosbare supportstructuur.

Sluitschuif
Met behulp van supportstructuren, die later eenvoudig kunnen worden verwijderd, produceert de freeformer additief functionele componenten met complexe geometrieën. Een voorbeeld is de tweedelige sluitschuif – een reserveonderdeel van ABS – die in de ALLROUNDER-spuitgietmachines wordt gebruikt.

Led-lamphouder
In de 230 x 135 x 250 mm grote bouwruimte van de freeformer kunnen niet alleen afzonderlijke onderdelen, maar ook volledig functionele kleine series worden geproduceerd. Een voorbeeld zijn 60 houders voor led-lampen van ABS