Verpakken

Totaaloplossingen voor geweldige prestaties

Onze hoogwaardige hybride machines en turnkey-oplossingen produceren hoogwaardige verpakkingsartikelen. We laten hier bijvoorbeeld zien hoe u snel en efficiënt dunwandige bekers en schroefkappen produceert, met kubusgereedschappen 2K-sluitingen vervaardigt of het IML-proces voor bekers met etiket gebruikt.

IML-beker met HolyGrail

Verpakking van monomateriaal met digitale productpas
In een cyclustijd van ongeveer vijf seconden produceert een hybride ALLROUNDER 1020 H in verpakkingsuitvoering telkens vier dunwandige IML-bekers, compleet met deksel, die automatisch op een transportband worden geplaatst en gestapeld. Het productgewicht is 19,3 g. Zowel de bekers zelf als het bijbehorende label en deksel zijn gemaakt van chemisch gerecycled PP-monomeermateriaal. De IML-beker kan na gebruik goedkoop en hoogwaardig worden gerecycled.

Het digitale watermerk is voor de eindgebruiker een onzichtbare code ter grootte van een postzegel, die rechtstreeks op het bijbehorende label wordt aangebracht. De afzonderlijke tegelpatronen vormen een "digitale pas", waarvan een fragment volstaat om bijvoorbeeld via een app informatie op te vragen over de fabrikant, de gebruikte materialen voor de verwijdering en of het materiaal veilig voor de verpakking van voedsel is of niet. In sorteerinstallaties kan de informatie worden afgelezen met een camera met hoge resolutie.

 

 

Inklapbare krat van recyclaat

Upcycling: een verpakking wordt een duurzame inklapbare krat
De video van onze partner en materiaalfabrikant Borealis illustreert hoe hetzelfde soort materiaal kan worden verwerkt en gebruikt voor de productie van duurzame alledaagse producten.

Een inklapbare krat is procesveilig gespoten op een hybride ALLROUNDER 902 H. Uitgangsmateriaal was 100 % gerecycled PP, dat onze partner Erema met zijn kunststofrecycling-machine op de K 2019 heeft geproduceerd. Hiervoor zijn door ARBURG gespoten PP-bekers samen met PP-folie van hondenvoerverpakkingen verwerkt tot recyclaat.

HolyGrail2.0

Digitale watermerken voor intelligent sorteren
Het “intelligent” sorteren van afval uit de industrie en van huishoudens is een belangrijke voorwaarde voor het zinvol hergebruiken van kunststof. Aan de hand van het praktijkvoorbeeld van een IML-verpakking wordt getoond hoe kunststoffen met behulp van digitalisering per soort kunnen worden gescheiden.

Bij “HolyGrail2.0” wordt productinformatie als “digitaal paspoort” onzichtbaar in de vorm van digitaal watermerken direct op het bijbehorende IML-label aangebracht. Via de bijbehorende app kan bovendien willekeurige extra informatie en augmented reality-content over het product, het gebruik of de afvoer ervan worden opgevraagd. De IML-verpakkingen worden gemaakt van monomateriaal op een hybride spuitgietmachine ALLROUNDER 820 H in Packaging-uitvoering.

Ronde bekers met dunne wand

Voorbeeld voor gesloten kringloopeconomie
De hybride hoogwaardige machine ALLROUNDER 1020 H voor de verpakkingssector demonstreert met een 8+8-voudige-etagematrijs zijn technische capaciteiten. Nieuw PP-materiaal gecombineerd met 30 procent daaraan toegevoegd gerecycled PP van een specifieke soort wordt verwerkt tot ronde bekers met dunne wand met een constante hoge kwaliteit.

In een cyclustijd van circa 4,3 sec ontstaan telkens 16 ronde bekers. Door de twee achter elkaar liggende niveau's kan de sluitdruk ten opzichte van een 16-voudige matrijs gehalveerd en een machine met kleinere afmetingen gebruikt worden. De eindproducten worden vervolgens gestapeld en in slangfolie verpakt. Bij de productie van verpakkingsproducten met een dunne wand met een deel gerecycled materiaal in constante hoge kwaliteit bijvoorbeeld werkt ARBURG samen met de firma EREMA, die het gerecyclede materiaal ter beschikking stelt. Deze toepassing bewijst: als het mogelijk is kunststoffen zinvol en veilig in te zamelen, kunnen deze weer in de waardetoevoegingsketen worden opgenomen.

Dunwandige IML-containers

Gelijktijdig 18 labels inleggen en 6 producten uitnemen
Dunwandige IML-containers voor de verpakkingsbranche worden almaar complexer. Hierdoor worden ook steeds hogere eisen gesteld aan snelle turnkey-oplossingen. Voor een rendabele productie moeten machine-, gereedschaps- en automatiseringstechniek goed op elkaar afgesteld worden.

In het middelpunt van de productiecel staat een krachtige hybridemachine van de bouwserie HIDRIVE in de uitvoering “Packaging” met 4.600 kN sluitkracht, die speciaal is ontwikkeld voor de hoge eisen van de verpakkingsbranche. De centrale procesbesturing vormt de basis voor een flexibele procesinstelling met geoptimaliseerde cyclustijd. In 5,8 seconden worden zo zes containers met elk drie labels betrouwbaar geproduceerd.

Disktop-sluitingen

Twee vertakte ALLROUNDERS
Voor de extreem snelle en exacte productie van Disktop-sluitingen voor cosmetische flessen heeft ARBURG een flexibele turnkey-installatie voor meerdere productvarianten ontwikkeld. Daarin zijn twee ALLROUNDERS via twee robotsystemen vertakt.

Het concept met twee spuitgietmachines en inline-montage is rendabel door een dienovereenkomstig hogere werksnelheid in vergelijking tot een tweecomponenten-oplossing met montage-spuitgieten. Op een ALLROUNDER 570 H wordt de sokkel van de sluiting geproduceerd en op een ALLROUNDER 470 H wordt gelijktijdig het deksel geproduceerd. De MULTILIFT-robotsystemen ontnemen telkens twee spuitgietproducten en plaatsen deze op de tweestations-draaitafel van de montage-installatie. Dan tilt de omzeteenheid 24 deksels tegelijk op en drukt deze op de sokkels. De gemonteerde sluitingen worden op een transportband gelegd en het juiste aantal wordt in dozen verpakt.

Fliptop afsluitdoppen

Kubusmachine voor snellopende toepassingen
De ALLROUNDER CUBE is speciaal geconstrueerd voor snellopende toepassingen. Met een sluitkracht van 2900 kN en twee injectie-units met de grootten 800 en 400 produceert hij in een cyclustijd van 8,5 sec tweekleurige fliptop afsluitdoppen van PP voor Pril-afwasmiddelflessen van Henkel.

Het 32+32-voudige-kubusgereedschap biedt duidelijke voordelen met de vier toepasbare zijden en de twee achter elkaar liggende matrijsdeelvlakken: Productie van preform en eindproduct alsook koeling en het eruit nemen vinden gelijktijdig plaats. Als eerste component wordt het druppelvormige bovendeel met een gewicht van 0,8 gram geproduceerd; aan de tweede kubuszijde gekoeld en op de derde positie wordt de tweede component met een gewicht van 2,4 gram opgespoten. Aan de vierde zijde worden de fliptop afsluitdoppen in neutrale cyclustijd eruit genomen en op een afzonderlijk station neergelegd en van een deksel voorzien. Ter afsluiting volgt een optische kwaliteitscontrole van het gereed product.

Dunwandige bekers

Dunwandige bekers

Vier verpakkingsartikelen in slechts 1,65 seconden
Zeer korte inspuit- en cyclustijden: De productie van dunwandige bekers voor de verpakkingssector stelt hoge eisen aan het vermogen van spuitgietmachines. ARBURG biedt hiervoor ALLROUNDERs in de speciale Packaging-uitvoering (P).

In het middelpunt van de productiecel staat een hoogwaarde hybride machine uit de bouwserie HIDRIVE met 1.800 kN aan sluitkracht. Dankzij hydraulische-accumulator-techniek en de plastificeerschroef met positiebesturing en een aangepaste terugslagklep kunnen er vier zware bekers van elk 3,55 g in slechts 1,65 s zeer reproduceerbaar worden spuitgegoten. Samen met een voor snelle cycli uitgeruste matrijstechniek en automatisering ontstaat een turnkey-oplossing waarmee zeer efficiënt kan worden geproduceerd.

Vier verpakkingsartikelen in slechts 1,65 seconden
Zeer korte inspuit- en cyclustijden: De productie van dunwandige bekers voor de verpakkingssector stelt hoge eisen aan het vermogen van spuitgietmachines. ARBURG biedt hiervoor ALLROUNDERs in de speciale Packaging-uitvoering (P).

In het middelpunt van de productiecel staat een hoogwaarde hybride machine uit de bouwserie HIDRIVE met 1.800 kN aan sluitkracht. Dankzij hydraulische-accumulator-techniek en de plastificeerschroef met positiebesturing en een aangepaste terugslagklep kunnen er vier zware bekers van elk 3,55 g in slechts 1,65 s zeer reproduceerbaar worden spuitgegoten. Samen met een voor snelle cycli uitgeruste matrijstechniek en automatisering ontstaat een turnkey-oplossing waarmee zeer efficiënt kan worden geproduceerd.

Kubusgereedschap

2K-sluiting: gelijktijdig vullen, koelen, uitnemen
Voor de productie van watersloten uit twee componenten wordt er een innovatief kubusgereedschap gebruikt. ARBURG integreert matrijsfuncties, zoals servo-elektrisch draaien, volledig in de meercomponentenspuitgietmachine ALLROUNDER 920 S.

Voor de productie van sluitkappen voor waterflessen van vijf gallon wordt een 32-voudig kubusgereedschap van het bedrijf Foboha gebruikt. De cyclustijd bedraagt ongeveer tien seconden, waarbij het materiaalgebruik meer dan 120 kg/h bedraagt.Door de vier voor productie toepasbare gereedschapskanten kunnen het vormvullen, de koelfase en het uitwerpen gelijktijdig plaatsvinden. In vergelijking met voorgaande matrijzen staan er, afhankelijk van het systeem, wezenlijk meer holtes ter beschikking bij een gelijkblijvend matrijsmontagevlak. Dit zorgt voor evenredig grotere productieaantallen bij aanzienlijk kortere cycli.

Schroefdoppen

72 sluitingen in minder dan 3 seconden
Matrijzen met meerdere holten, die in enkele seconden een groot aantal stuks produceren, bepalen het beeld bij de productie van schroefdoppen. Voor een maximale productiviteit worden speciaal op uw vereisten afgestemde systeemoplossingen gevraagd, bijvoorbeeld hybride machines met een hoog prestatievermogen.

De hybride ALLROUNDER 720 H van de serie HIDRIVE combineert een servo-elektrische sluiteenheid met een krachtige hydraulische spuiteenheid, energie geoptimaliseerde hydraulische accumulatortechniek en servo-elektrische dosering. Dankzij zijn hoge productieprestaties en korte cyclustijden is hij uitermate geschikt voor het produceren van verpakkingsartikelen.
naar spuitgietproduct

Beker

Efficiënte automatisering voor middelgrote aantallen
Voor de productie van verpakkingsartikelen in middelgrote of grote aantallen is niet altijd een speciale automatisering vereist. Een MULTILIFT V-standaardrobot met dynamische duikas demonstreert hoe de uitname- en cyclustijden duidelijk kunnen worden verlaagd.

Vergeleken met een robotsysteem met een traditionele duikas worden hierbij 40% snellere ingreeptijden behaald. Een elektrische ALLROUNDER 570 A-spuitgietmachine produceert elke 3,56 s twee 6,4 g zware bekers van PP. Het voorbeeld geeft weer hoe belangrijk de rol van de uitrusting is, wanneer het erom draait waardevolle seconden te besparen bij de productie.

IML containers

In-mould-labelling (IML)
Voor het maken van dunne wand-recipiënten met inlegdelen biedt ARBURG volledige turnkey-oplossingen. Bij IML worden bijvoorbeeld telkens twee containers van 1 l met etiket en Henkel-product in een cyclustijd van slechts 4,85 s geproduceerd. Het materiaalgebruik bedraagt ongeveer 50 kg per uur.

De containers worden gespoten op een energie-efficiënte ALLROUNDER 720 H met een dichthoudkracht van 3200 kN. De hybride spuitgietmachine beschikt over een speciale verpakkingsuitrusting: een verlengde doseerschroef van 70 mm zorgt voor een sterke plasticering en korte cyclustijden. Daarnaast is de machine uitgerust met een versterkte beweegbare plaat en een overeenkomstige interface voor de werking van een IML-installatie.