Autobranche

Meer mobiliteit met kunststof onderdelen op maat

Maakt u onderdelen voor de automobielsector? Dan is ARBURG de competente partner voor u! Ontdek hier hoe u sterke onderdelen voor de lichte constructie produceert, hard-zachtverbindingen vervaardigt, rendabel onderdelen in kleine series omspuit of schuimt met de snelheid van spuitgieten.

Complexe inlegdelen omspuiten

Turnkey-installatie met twee verbonden meerassige robots
Een highlight van de technologiedagen 2022 werd gevormd door een ARBURG turnkey-installatie van onze klant Oehme. Het middelpunt van de installatie is een ALLROUNDER 1200 T, waarbij twee robots tegelijkertijd gecoördineerd in de spuitgietmatrijs van de draaitafelmachine grijpen: de ene verwijdert de producten die klaar zijn en plaatst golfvormige stukken metaal. De golfvormige stukken metaal worden in de juiste positie in het draaistation voorbereid
 en in spouwafstand in de spuitgietmatrijs geplaatst. De andere robot haalt de aanspuitingen uit het spuitgietmatrijs en plaatst er bussen in. In een cyclustijd van 33 seconden ontstaan twee hendels die vervolgens naar een geautomatiseerde opslagsysteem worden vervoerd.

Nachtlicht

FIM-technologie voor "slimme" componentoppervlakken
Hoe met Film Insert Moulding (FIM) multifunctionele componentoppervlakken geproduceerd kunnen worden, demonstreert het voorbeeld nachtlicht. Dit proces is uiterst geschikt voor hoogwaardige touch-functies bij de digitalisering, zoals in auto-interieurs en voor de elektronicabranche, voor witgoed en de medische techniek.

De preformed 3D-folies met geïntegreerde elektronische functies en vijf led's worden uit trays van buiten toegevoerd. In de cleanroomcel rondom een elektrische spuitgietmachine ALLROUNDER 470 A worden de folies onder gecontroleerde productie-omstandigheden vooraf gereinigd, insertgespoten en de elektrische werking ervan volledig gecontroleerd.

Stuurwiel

Funktionskomponent med kun ét arbejdstrin
De economische productie van functionele onderdelen met één stap valt binnen de kunststofverwerking. Een goed voorbeeld zijn bedieningsknopjes voor het auto-interieur: Door een doelgerichte materiaalcombinatie ontstaan hoogwaardige kunststof onderdelen met een soft-touch oppervlak.

De bedieningsknopjes kunnen worden geproduceerd in een volautomatisch procesverloop op een hydraulische driecomponenten spuitgietmachine ALLROUNDER 570 S. Hierdoor is een efficiënte grote serieproductie mogelijk van deze veeleisende functionele onderdelen. Eerst wordt het lichtdoorlatende basisframe gespoten met pc, dan volgt een galvaniseerbaar gezichtsveld van ABS (acrylonitril-butadieen-styreen) en als derde component een haptisch aantrekkelijke TPE.

Regen-Licht-Sensor

LSR-koppelkussens
Vloeibare siliconenrubber egaliseren de kromming: met een LSR-koppelkussen wordt de regen-lichtsensor optimaal met de voorruit van een auto verbonden. Een meercomponenten machine spuit laagviskeuze vloeibare siliconenrubber (5 Shore A) op een PBT-frame. Hierin wordt de sensor geplaatst.

De productie van hard-zachtverbindingen met een component in siliconen vereist veel van de machine- en matrijstechniek, omdat een thermische scheiding in de matrijs nodig is. Het koppelkussen wordt gespoten uit PBT en LSR op een volledig elektrische tweecomponenten ALLROUNDER 570 A met een dichthoudkracht van 2.000 kN. In een cyclustijd van 38 s ontstaan vier preform stukken en vier afgewerkte onderdelen met een onderdeelgewicht van 4,53 g.

Behuizingkappen

Schuimen op maat van spuitgieten
Als algemeen aannemer heeft ARBURG in samenwerking met Sonderhoff het inlineproces MOLD'n SEAL ontwikkeld. Dit is een combinatie van spuitgieten en afdichten met PUR-schuim. Zo bespaart u tijd, kosten en plaats en verhoogt u uw productie-efficiëntie.

Een robot met zes assen verwijdert de nog warme kappen uit een hydraulische ALLROUNDER 570 S-spuitgietmachine en plaatst deze precies onder een doseersysteem dat. PUR-schuim inspuit. Tussentijdse opslag is niet meer nodig, de uithardingstijd is aanzienlijk korter.
naar spuitgietproduct

Tankaanzuigfilter

Handmatige filterproductie
Een verticale spuitgietmachine ALLROUNDER 375 V is geschikt om tankfilters in kleine series hoogwaardig en voordelig te produceren dankzij de integratie van manuele taken en een innovatieve werkmethodiek. Alle productiefasen vinden plaatse in een totale cyclusduur van 50 s.

De filters worden in aantallen tot 3000 stuks flexibel en hoogkwalitatief geproduceerd. Machine en operatoren worden tegelijk optimaal uitgerust: in 35 s rond wordt telkens een filterboven- en onderschaal gespoten. Tegelijk worden beide delen uit de vorige cyclus samengesmolten. Tegelijk voert de operator een volgende arbeidsstap uit om het stuk klaar te maken voor verkoop. Op deze manier worden per uur 85 stuks geproduceerd.