Spuitgieten van silicone

Vloeibaar siliconenrubber en vaste silicone verwerken

Spuitgietproducten van vloeibaar siliconenrubber zijn door hun universele materiaal- en verwerkingseigenschappen geschikt voor vele toepassingsvelden, bijvoorbeeld bij de productie van hard-zachtverbindingen en in de medische techniek. Ook cleanroomtoepassingen behoren tot de mogelijkheden, zoals uit de volgende video's blijkt.

2K-LSR-polshorloge

Montage bij het spuitgieten
ARBURG toont zijn know-how van het meercomponenten-spuitgieten alsook de automatisering en verwerking van vloeibare siliconenrubber (LSR). Een efficiënte turnkey-installatie produceert de armbanden uit twee LSR-componenten en monteert de horloges volautomatisch bij het spuitgieten.

Een elektrische twee-componenten ALLROUNDER 570 A met een sluitkracht van 2000 kN en in L-positie ten opzichte van elkaar aangebrachte injectie-units met de grootten 400 en 70, produceert met een 2+2-voudige matrijs in een cyclustijd van ongeveer 60 seconden volautomatisch twee tweekleurige armbanden van vloeibare siliconenrubber (LSR) Silopren 2670 en 2620. Een lineair robotsysteem MULTILIFT V 15 neemt de spuitgietproducten eruit, legt deze eerst in een koelstation en daarna in een montagestation. Daar worden deze voltooid tot een gebruiksklaar polshorloge. Hiervoor worden de behuizingen van de horloges via wisseltrays en de clip-afsluitingen via een toevoersysteem in de juiste positie klaargelegd.

Infusieslangen

LSR-fabricage in cleanroom
Een interessante toepassing voor de medische techniek is bijvoorbeeld de fabricage van siliconeslangen als wegwerpartikel voor gebruik bij infuuspompen. De elektrische spuitgietmachine en de doseerunit voldoen aan de hoogste vereisten wat betreft precisie en hygiëne.

De elektrische ALLROUNDER 470 A met cleanroommodule is gekoppeld aan een cleanroom en beschikt over een achtvoudige matrijs met koudekanaaltechniek, een LSR-pakket met softwareaanpassingen van de SELOGICA-machinebesturing, een LSR-cilindermodule met speciale schroefgeometrie en aanvullende interfaces. Via een speciale ingesloten transportband worden de onderdelen direct naar de cleanroom gevoerd, waar ze verder worden verwerkt.

Regen-Licht-Sensor

LSR-koppelkussens
Vloeibare siliconenrubber egaliseren de kromming: met een LSR-koppelkussen wordt de regen-lichtsensor optimaal met de voorruit van een auto verbonden. Een meercomponenten machine spuit laagviskeuze vloeibare siliconenrubber (5 Shore A) op een PBT-frame. Hierin wordt de sensor geplaatst.

De productie van hard-zachtverbindingen met een component in siliconen vereist veel van de machine- en matrijstechniek, omdat een thermische scheiding in de matrijs nodig is. Het koppelkussen wordt gespoten uit PBT en LSR op een volledig elektrische tweecomponenten ALLROUNDER 570 A met een dichthoudkracht van 2.000 kN. In een cyclustijd van 38 s ontstaan vier preform stukken en vier afgewerkte onderdelen met een onderdeelgewicht van 4,53 g.

Toetsenbordbehuizingen

Gelijktijdige bewerking van Thermoplast en LSR
Voor de productie van toetsenborden voor spoelmachines wordt op een elektrische spuitgietmachine van het gamma ALLDRIVE een hard-zachte verbinding worden gemaakt tussen Thermoplast en siliconen. De verschillende materiaaleigenschappen worden in een productiestap doelgericht samengebracht.

De grote moeilijkheid is de gemeenschappelijke verwerking van de “warme” en “koude” materialen in eenzelfde cyclus en met dezelfde matrijs: de PA moet worden gekoeld, terwijl de LSR bij hoge temperatuur wordt verwerkt. Daarom moet de betreffende zones in de matrijs door een goede isolatie thermisch van elkaar worden gescheiden. Hier is de transfertechniek bijzonder aangewezen: de spuitdelen worden door een MULTILIFT-robotsysteem in de matrijs verplaatst.