Fabricage van additieven

freeformer: Afzonderlijke onderdelen vrij vormen

Bij ARBURG Plastic Freeforming (APF) worden, anders dan bij traditionele processen voor 3D-printen, gekwalificeerde standaardgranulaten gesmolten zoals bij het spuitgieten. De freeformer vervaardigt vervolgens van minuscule druppels en op basis van 3D-CAD-gegevens matrijsloos onderdelen, afzonderlijk of in kleine series. Door de koppeling van spuitgieten en additieve productie kunnen ook producten in grote series worden geïndividualiseerd, volautomatisch in lotgrootte 1.

Uniek systeem freeformer

Industriële additieve productie
Met de freeformer 200-3X en de grote freeformer 300-3X ontstaan nieuwe mogelijkheden voor industriële additieve productie. De freeformer is verkrijgbaar in verschillende bouwgrootten, met twee of drie injecteereenheden, voor verschillende toepassingen. De additieve productiesystemen zijn geschikt voor de industriële additieve productie van afzonderlijke onderdelen en kleine series met veel varianten en voor het individualiseren van onderdelen uit grote series.

Doe indrukken op van onze freeformers en kunststof-freeforming van ARBURG en van de meerwaarde die ons unieke systeem u biedt.

AM (Additive Manufacturing) Factory

Volledig geautomatiseerd industrieel additief produceren
Met de ARBURG AM Factory laten wij zien hoe een turnkey-installatie in een IT-netwerk, die is ontworpen rondom een freeformer 300-3X en een robot met zes assen, varianten van standaardgrijperplaten kan functionaliseren. Dit alles vindt bovendien volledig geautomatiseerd op basis van de wensen van de klant plaats en is voor 100% traceerbaar.

Een freeformer 300-3X veredelt 'on demand' aluminium basisplaten voor vacuümgrijpers met functionele contouren van de zachte kunststof TPU. Een robot met zes assen verzorgt de volledige hantering van de onderdelen, inclusief de functionele controle van de nieuwe grijpers. Met behulp van ons Scada-systeem, de ARBURG Turnkey Control Module (ATCM), kan het ontstaan van elke grijper voor 100% worden getraceerd. Via de DM-code van het onderdeel worden op een individuele website relevante productiegegevens zoals de bouwtijd, het materiaal, het druppelaantal en de constructieruimtetemperatuur weergegeven.

Stap voor stap tot een geïndividualiseerd onderdeel

  • Selectie van de grijpervariant op een terminal
  • Aanbrengen van een DM-code op de grijperbasisplaat
  • Plasmabehandeling van de plaat
  • Aanbrengen van de TPU-contour met de freeformer
  • Functionele controle

freeformer

Matrijsloze fabricage van functionele onderdelen
Onze freeformer genereert bij het ARBURG Plastic Freeforming (APF) op basis van 3D-CAD-gegevens functionele kunststof onderdelen – van gekwalificeerde standaardgranulaten. Hij is geschikt voor de industriële additieve productie van afzonderlijke onderdelen en kleine series met veel variatie, evenals het individualiseren voor producten uit grote series.

ARBURG kunststof-freeforming (APF)

Automatisch vanuit 3D-CAD-data naar kunststofonderdeel
Aan de basis van het unieke APF-proces liggen 3D-CAD-data, die direct door de freeformer worden ingelezen. Na het opstarten verloopt alles automatisch. Een gesynchroniseerde spuitneussluiting met Piëzotechniek bouwt laagsgewijs het gewenste onderdeel uit minuscule kunststofdruppels.

Overige animaties
APF voor meerdere componenten

Gepersonaliseerde bureauscharen

Spuitgietproducten individualiseren
Met het voorbeeld van een bureauschaar wordt de flexibele individualisering van kunststofproducten door een combinatie van spuitgieten met een ALLROUNDER en ARBURG Plastic Freeforming (APF) met de freeformer gedemonstreerd. De toepassing illustreert bovendien het thema Industrie 4.0.

Bij het spuitgietstation kan er eerst worden gekozen tussen verschillende schaarvarianten. Mens en robot werken samen om snel te kunnen wisselen tussen producten. Eerst spuit een elektrische ALLROUNDER het schaarhandvat en vervolgens wordt er met een laser een DMC-code op gebrand. Vervolgens brengt de freeformer een individueel opschrift op de schaar aan. De procesgegevens van het spuitgieten en de additieve fabricage worden via het ARBURG-hostcomputersysteem ALS gegenereerd en overgedragen aan een webserver. De bijbehorende internetsite kan via de DMC-code met een mobiele terminal worden opgevraagd.
naar spuitgietproduct

Volautomatisch naar lotgrootte 1

Vertakt: spuitgieten en additieve productie
ARBURG heeft de additieve productie geautomatiseerd en daardoor een informatietechnisch duurzaam vertakte productielijn voor het individualiseren van onderdelen in grote series met Industrie 4.0-technologieën gerealiseerd. Een robot met zeven assen koppelt de ALLROUNDER-spuitgietmachine aan de freeformer.

Nadat de ALLROUNDER een kunststof handgreep op een bureauschaar heeft gespoten en er een DM-code op is gelaserd, neemt de robot met zeven assen 'iiwa' van KUKA het product samen met de werkstukdrager van de transportband van de spuitgietcel. De schaar wordt met een scanner geïdentificeerd aan de hand van de individuele code, waarbij de volgende productiestap wordt gestart. De robot neemt het laden en ontladen van de constructieruimte voor zijn rekening. De freeformer brengt additief een individuele 3D-geometrie van kunststof op de schaarhandgreep aan. Het resultaat is een uniek product in een lotgrootte van 1. Voordat de 'iiwa' de afgemaakte schaar uitgeeft, wordt er in de laatste stap een kwaliteitscontrole uitgevoerd.