Stagiairs winnen VDMA-award

Concept voor milieuvriendelijk koffiedrinken

09.06.2022
Een zeskoppig team stagiairs van ARBURG werd in het kader van de Hannover Messe op 30 mei 2022 onderscheiden met de VDMA-award 'Carbon Busters'. Hiermee eert de vereniging van Duitse machine- en installatiebouw (VDMA) jonge klimaatbeschermers. De stagiairs overtuigden met een idee om de CO2-footprint van koffieautomaten te verkleinen.

Onderscheiding: milieuvriendelijk concept
De beslissende criteria voor de jury waren vooral de helder geformuleerde doelen, de uitgebreide uitwerking van het project en de volharding tot de uitvoering ervan. „Wij zijn blij dat ons concept voor milieuvriendelijk koffiedrinken bij de VDMA en vooral ook bij ARBURG zo positief is ontvangen“. Zo sprak Tobias Helber een eerstejaars IT-specialist zijn dank uit namens het hele projectteam. De stagiairs Denise Bohnet, Svenja Bross, Sonja Fritz, Mika Hauser, Jannik Münstermann en hij hadden ongeveer 250 uur in het concept geïnvesteerd en inmiddels al enkele ideeën in de centrale vestigingsplaats in Loßburg gerealiseerd.

Koffieautomaten: Wegwerpbekers worden vervangen
In Loßburg zijn 24 koffiezetapparaten (table tops) alsmede 33 grote koffieautomaten in gebruik, die in 2019 in totaal 900.000 hete dranken verstrekten – waarvan 85 procent in plastic wegwerpbekertjes. Uit de door het projectteam opgestelde energiebalans bleek dat bij de productie van slechts één wegwerpbeker 14 gram CO2 ontstaat, bij het afwassen van tien kopjes daarentegen slechts 11,8 gram CO2. Na een enquête bleek dat de grote meerderheid bereid is om over te stappen naar een herbruikbare oplossing. Vervolgens heeft het team posters opgehangen om alle gebruikers aan te sporen om bij het koffiedrinken geen wegwerpbekertjes te gebruiken. Bij de table-top apparaten gebruikten inmiddels veel medewerkers porseleinen kopjes.

Het concept kan tot tien ton CO2-uitstoot per jaar besparen
Een volgend idee is om de koffieautomaten via WLAN-geschikte aansluitingen op het interne ARBURG net aan te sluiten, om deze in het weekend en tijdens de bedrijfsvakantie eenvoudig uit te kunnen schakelen. De stagiairs berekenden het stroomverbruik van de koffieautomaten tijdens gebruik, stand-by en bij het opstarten. Resultaat: Wanneer alle 57 automaten in de weekends en tijdens bedrijfssluiting zouden worden uitgeschakeld, dan kwamen 6.058 dagen per jaar bij elkaar, wat overeenkomt met 0,138 ton CO2-besparing per jaar.
Een nog groter doel dat omgezet zou kunnen worden, is om bij de grote koffieautomaten een nieuw herbruikbaar systeem in te voeren. Het meest CO2-besparende alternatief bleek te zijn om de automaten te voorzien van voor automaten geschikte herbruikbare bekers die met spuitgietmachines direct bij ARBURG kunnen worden geproduceerd. Gebruikte bekers zouden dan verzameld kunnen worden en dan eveneens ter plaatse bij ARBURG in een afzonderlijke keuken kunnen worden gereinigd. Wanneer alle maatregelen worden omgezet, kunnen in de toekomst ongeveer tien ton CO2-uitstoot per jaar worden gereduceerd.