arburgXvision: kunststoffen en recycling

Terugblik naar onze 12e uitzending

25.05.2022
Spannend, informatief, enigszins verrassend: zo kan de 12e arburgXvision-uitzending beknopt worden beschreven. In dit kader bespraken op 19 mei 2022 Peter Barlog, aandeelhouder-bedrijfsleider van de Barlog Plastics GmbH, Gerhard Böhm, ARBURG bedrijfsleider distributie en service, en Dr.-Ing. Philipp Kloke, Application and Process Development bij ARBURG, het onderwerp "Kunststof als innovatiekatalysator – nieuwe materialen en wat ze opleveren!".

Succesvolle uitzending
Op de sociale media bekeken meer dan 1.000 toeschouwers de live-uitzending, die meteen daarna beschikbaar was in de mediatheek. In de follow up (stand 23-05-2022) maakten circa 1.600 belangstellenden gebruik van de gelegenheid om op de event-website of via de socialemediakanalen de uitzending achteraf te bekijken. De kijkcijfers en de spannende vragen van de toeschouwers laten zien dat het ook bij deze arburgXvision-uitzending weer om een top-onderwerp ging dat de wereld van de kunststoffen bezighoudt.

Nieuwe materialen, recyclaten en energie
Dat een wereld zonder kunststof inmiddels ondenkbaar is, is onomstreden. Maar alle experts waren het erover eens dat er nog steeds veel moet worden gedaan, om in de toekomst nog verstandiger en spaarzamer met de recycleerbare stof kunststof om te gaan. En zo waren we al snel aangekomen bij het thema dat steeds belangrijker wordt en inmiddels, daarvan waren degenen betrokken bij de discussie overtuigd, in de politiek, de maatschappij en de industrie is gearriveerd. In dit verband werd er ook veel over recycling, duurzaamheid en energieproblemen gesproken.

Praktijkvoorbeeld uit Loßburg
Hoe men met nieuwe processen economisch en duurzaam kan produceren, toonde Manuel Wöhrle, teamleider Industries, op indrukwekkende wijze bij het omschakelen naar de ARBURG centrale in Loßburg. Hij gaf een introductie van het FDC-proces (vezel-direct-mengen), waarin vezels individueel op maat gesneden en direct aan het smelt worden toegevoegd. Hiermee kunnen niet alleen de CO2-emissiewaarden en de kosten van de logistiek verlaagd worden, de onderdelen worden ook tot 30% lichter en er kan, afhankelijk van de toepassing, 40 tot 60% van de materiaalkosten worden bespaard.

Alle uitzendingen tot nu toe kunnen op elk moment in de mediatheek van de website www.arburgxvision.com worden bekeken.