ARBURG Packaging Summit

Branche-meeting van de verpakkingsexperts

04.07.2019
Op 25 en 26 juni 2019 vond bij ARBURG de tweede "Packaging Summit“ plaats. Rond 120 gasten uit de hele wereld waren naar Arburg gekomen om van vooraanstaande deskundigen uit industrie, research en associaties het laatste nieuws over trends, rendement van hulpbronnen en circular economy in de verpakkingsindustrie te weten te komen.

Oplossingen, innovaties, visies
"Bij het twee dagen durende evenement hebben we samen met bekende experts zitten kijken en discussiëren in hoeverre een circular economy voor de verpakkingsindustrie haalbaar is. We hebben laten zien hoe de kunststofindustrie de actuele uitdagingen aan wil gaan en welke innovaties en efficiënte oplossingen we in relatie tot de hulpbronnen voor een gesloten kringloopeconomie nu en in de toekomst willen bereiken", luidt de positieve conclusie van sales-chef Gerhard Böhm.

Complete waardetoevoegingsketen verduidelijkt
In meer dan 12 vakkundige bijdragen werd toelichting gegeven bij diverse aspecten van de verpakkingsindustrie. Zo presenteerden bijvoorbeeld sprekers van BASF, Borealis en Henkel nieuw materiaal en zetten hun activiteiten uiteen die erop gericht zijn kunststoffen in de waardetoevoegingsketen terug te brengen en recyclingproducten te verwerken. ARBURG en partner Stackteck en Fohoba presenteerden innovatieve methodes, trends en machinetechniek speciaal voor de verpakkingsbranche. De IML-deskundige Verstraete liet zien hoe met behulp van onzichtbare watertekens kunststofverpakkingen met een "digitale recycling pass" kunnen worden uitgerust waarna ze op soort kunnen worden gesorteerd. Erema presenteerde verschillende vuurtorenprojecten waarin recycling de hoofdrol speelde, terwijl Global-Flow vooral op de afvoer en verwerking van secundaire grondstoffen inging. Door Thorsten Kühmann en dr. Rüdiger Baunemann waren zelfs vertegenwoordigers van de werkgeverorganisatie VDMA en Plastic Europe Duitsland aanwezig. Beide gaven uit naam van hun organisaties een vooruitblik met betrekking tot de uitdagingen die de branche in de toekomst dient aan te gaan. Tussen de speeches hadden de deelnemers de gelegenheid om geselecteerde verpakkingstoepassingen 'live' te bekijken.

Nieuwe oplossingen voor de Circular Economy
Een highlight van de Packaging Summit was de podiumdiscussie die aan het eind plaatsvond; deze vatte de toespraken van alle sprekers bondig samen. Bertram Stern, Sales Manager Packaging bij ARBURG, zegt hierover: "De fabrikanten van spuitgietmachines, gereedschap, materiaal en recycling-experts binnen de complete waardetoevoegingsketen moeten met elkaar samenwerken. De spirit en de wil was tijdens het hele evenement duidelijk te voelen." Alleen samen kunnen nieuwe oplossingen worden gevonden en alleen samen kunnen we ervoor zorgen dat men gebruikte kunststof als waardevolle grondstof gaat beschouwen en efficiënt voor de vervaardiging van nieuwe producten wordt gebruikt. Gerhard Böhm ging in de discussie-ronde ook in op hoe ARBURG met het nieuwe programma "arburgGREENworld" haar activiteiten rond de thema's 'efficiënt hulpbronnen inzetten' en 'circular economy' bundelt. Voorbeelden hiervan worden in samenwerking met partners op de Messe K 2019 (beurs) gepresenteerd.